Enkellaarsjes onderhouden

Wanneer je net een paar enkellaarsjes hebt gekocht is het goed om dit artikel te lezen. We geven je een aantal tips voor het gebruik en onderhoud van je nieuwe enkellaarsjes. Deze tips zorgen ervoor dat je van je nieuwe enkellaarsjes nog lange tijd plezier zal hebben.

Inlopen

Voordat je enkellaarsjes de hele dag draagt en er lange afstanden mee gaat lopen is het aan te raden om ze eerst in te lopen. Je voeten kunnen dan wennen aan de laarsjes en de laarsjes kunnen wennen aan jouw voeten. Hiermee voorkom je pijnlijke voeten en blaren. Het inlopen van je nieuwe enkellaarsjes kun je het beste binnen doen, mocht je toch pijnlijke voeten krijgen dan kun je de laarsjes even uittrekken.

Impregneren

Voordat je de enkellaarsjes buiten gaat dragen is het goed om ze te impregneren. Het impregneren zorgt er voor dat je laarsjes vuil en water afstoten, hierdoor blijven ze natuurlijk langer mooi. Let er wel goed op dat je de juiste impregneerspray gebruikt. Vaak zijn laarsjes van een van onderstaande materialen gemaakt, zorg ervoor dat de spray voor dit materiaal geschikt is. Het gebruik van een willekeurige andere spray zorgt in de meeste gevallen voor beschadigen aan je laarsjes.

  • Glad leer, voelt glad aan en oogt halfglanzend.
  • Gevet leer, voelt glad aan maar oogt dof. Doordat het leer is gevet is het donker. Het leer zal tijdens het dragen lichter worden. Door het leer opnieuw in te vetten zal het zijn oorspronkelijke donkere kleur terugkrijgen.
  • Suede, voelt ruw en harig aan. Suede is de onderhand van de huid en zal door het dragen gladde plekken krijgen.
  • Nubuck, voelt ruw aan en oogt mat. Nubuck lijkt erg op suede maar het is de bovenkant van de huid waar de toplaag van is verwijderd. Ook nubuck zal door het dragen gladde plekken krijgen.
  • Lakleer, voelt glad aan en glimt. Lakleer is glad leer voorzien van een hoogglans lak.
  • Synthetisch leer, kunstleer. Twijfel je of je laarsjes van echt of synthetisch leer zijn gemaakt? Ga dan op zoek naar de sticker in of op de zool van je laarsjes. Hier staat duidelijk op aangegeven welk deel van welk materiaal is gemaakt

Regelmatig onderhouden

Om de levensduur van je enkellaarsjes te verlengen is het goed om ze regelmatig te onderhouden. Doe dit afhankelijk van hoe vaak je ze draagt eens in de 3 tot 4 weken. Zorg eerst dat de buitenkant van je laarsjes schoon zijn. Vervolgens kun je beginnen met het onderhouden van je enkellaarsjes. Gebruik hiervoor een schoencreme of schoenpoets. De creme zorgt ervoor dat het leer soepel blijft en de poets zorgt ervoor dat de kleur en de natuurlijke glans van het leer wordt hersteld. Laat je laarsjes rustig drogen en doe dit vooral niet bij de verwarming, hierdoor droogt het leer uit en gaat het scheuren. Let ook bij het onderhouden goed op dat je een creme of poets gebruikt die geschikt is voor het materiaal waar je laarsjes van zijn gemaakt. Onderhoud suede en nubuck enkellaarsjes niet met een creme of poets. Maak voor het onderhouden van deze materialen gebruik van een suedeborstel en nubuckspons in combinatie met een geschikte impregneerspray.

Nog meer tips

Naast impregneren en regelmatig onderhouden kun je nog wat dingen doen om de levensduur en het plezier van je enkellaarsjes te verlengen:

  • Draag niet elke dag dezelfde laarsjes. Je voeten verliezen continu vocht, je laarsjes hebben een dag nodig om dit te verwerken. Blijf je de laarsjes dragen dan kunnen ze gaan stinken en zal de binnenkant hard worden waardoor deze sneller zal slijten;
  • Gebruik laarzenspanners wanneer je de laarsjes niet draagt. Hierdoor blijven je laarsjes veel beter in model.
  • Zijn je laarsjes nat geworden? Droog ze dan absoluut niet bij de verwarming. Het leer droogt dan te hard waardoor het gaat scheuren.
  • Gebruik een schoenlepel en open de laarsjes zover mogelijk bij het aantrekken. Hierdoor voorkom je de hielen slap en ingetrapt worden.

Vergeet dus niet om je nieuwe enkellaarsjes in te lopen, te impregneren en regelmatig te onderhouden. Hierdoor blijven je enkellaarsjes mooi en gaan ze langer mee.